Skip to content

Beton met een circulair verhaal

Dit jaar is een nieuw project gestart in Hillegom, namelijk: Watertoren Bollenstreek. Voor dit project heeft Bollenbeton beton geleverd, o.a. voor de fundering van de aanbouw. Beton heeft niet het meest duurzame karakter, maar onze betontechnoloog, Jos Kraakman, focust liever op aspecten van beton die juist wel duurzaam zijn.

WAT MAAKT BETON DUURZAAM?

Jos: “Om te beginnen heeft beton een technische levensduur van ongeveer 100 jaar, kan er uiterst flexibel mee gebouwd worden, is het zo goed als onderhoudsvrij en is het 100% recyclebaar. Als toepassing is beton dus best wel duurzaam, mits het circulair gebruikt wordt.”

Circulair Beton Bollenbeton

DE BOLLENBETON BREKER

Wij maken gebruik van een breker. Het schone betonpuin, afkomstig uit sloopwerkzaamheden, wordt gebroken en gezeefd totdat het de juiste afmetingen heeft. Vervolgens wordt het, net als grind, toegevoegd aan het betonmengsel. Op deze manier wordt beton gerecycled zonder dat het zijn waarde verliest. Vaak wordt betonpuin gebroken en gebruikt als menggranulaat. Jos: “Dit is eerder ‘downcycling’. Als u het als toeslagmateriaal in de productie van beton gebruikt, blijft het waarde behouden en is er sprake van ‘upcycling’. De grote winst zit hem in het feit dat de breek- en zeefmachine pal naast onze betoncentrale staan. Deze trend zal komende tijd alleen maar doorgroeien en ik vermoed dat op den duur 50% tot 60% van het toeslagmateriaal uit gerecycled betonpuin zal bestaan.”

INGREDIËNTEN DUURZAAM BETON

In de basis bestaat beton uit; zand, grind en cement. Zand is lokaal goed te verkrijgen. Daarentegen moet grind van verder komen. Veelal uit de Beneden-Rijn in Duitsland. Vervolgens legt dit een behoorlijke afstand af voordat het toegepast kan worden in beton. Jos: “Transport en ook het winnen van het grind kost erg veel energie en zorgt voor de nodige CO2-uitstoot. Grind vervangen voor iets waarbij deze energie niet verloren gaat, is een enorme winst. Dit bereiken we nu al doordat we ter vervanging van grind ook gebroken betonpuin toevoegen. De huidige regelgeving staat toe dat we tot 30% van het grind mogen vervangen.”

Het laatste hoofdbestandsdeel is cement en krijgt waarschijnlijk de meeste kritiek te verduren als het om beton gaat. Cement is een bindmiddel dat in reactie met water het beton verhardt tot steenachtig materiaal. Men schat dat de productie van cement verantwoordelijk is voor 5% tot 10% van de totale wereldwijde CO2-uitstoot. Jos: “Een oplossing die we nu al toepassen is het gebruik van cement dat onder meer bestaat uit de toevoeging van hoogovenslak, een bijproduct van de productie van staal. Hierdoor kan cement een stuk lokaler worden gemaakt aangezien we in Nederland een grote staalproductie hebben.”

HET CSC GOLD R CERTIFICAAT

Bij Bollenbeton lopen wij zeker voorop als het gaat om circulair beton. Wij beschikken namelijk over het CSC Gold R certificaat. Concrete Sustainability Council (CSC) zet zich over de hele wereld in voor de verduurzaming van beton. CSC is een wereldwijd erkend keurmerk voor de hele productieketen van de betonindustrie: leveranciers van cement en toeslagmaterialen, betonmortelproducten en betonwarenfabrikanten. Keurmerkhouders mogen CSC alleen voeren als zij voldoen aan strenge eisen ten aanzien van betrouwbaarheid, deskundigheid, duurzaamheid en arbeidsveiligheid. In de betonbranche is het CSC-certificaat dan ook een gewaardeerde beoordeling. Deze certificering toont aan dat men met beton kan bouwen aan een duurzame, veilige en comfortabele wereld.

Circulair Beton Bollenbeton

BLIJVEN EXPERIMENTEREN MET BETON

De Bollenbeton centrale is voorzien van de laatste technologie en is in vergelijking met andere centrales erg energiezuinig. De betoncentrale draait namelijk op groene stroom, het proceswater wordt hergebruikt en het terrein maken we schoon met water uit de ringvaart. Ook maken wij nu gebruik van onze nieuwe elektrisch aangedreven 10×4 MAN betonmixer.

De uitdaging zit hem in het blijven experimenteren, zegt Jos. “Ik heb wel honderd recepten voor beton en ik wijzig hierin nog iedere dag. Zo komen wij tot het beste en meest duurzame product. Daarnaast moet u heel goed opletten wat er in de markt gebeurt, er zijn veel ontwikkelingen en serieuze onderzoeken op het gebied van duurzaam beton waar u van kunt leren of mee samen kunt werken.”

MEER WETEN OVER ONS BEDRIJF OF ONZE PRODUCTEN?

Neem contact met ons op! Wij vertellen u graag meer.

Back To Top